Assalamualaikum..Terima kasih pada yang melawat blog ini.....hendak dikatakan disini blog ini di buat hanya sekadar suka-suka, untuk berkongsi cerita dan pengalaman...blog ini lebih banyak mengisahkan tentang kehidupan empunya blog CHOCOLATEPINK. Jika ada yang tidak berkenan dihati anda sila inform pada saya jangan hanya bercakap belakang okey!!sesiapa yang bercakap belakang dia di kategorikan sebagai pengecut..hahaha....harap anda ke blog ini dengan hati yang ikhlas...Semoga hari-hari yang dilalui hanya kerana ALLAH S.W.T...AMIN

Khamis, 31 Mei 2012

Kepahitan 2011 - part 8

Continue Kepahitan 2011


Seingat aku aku oprate 28hb 10 2011. . . . Selepas satu minggu  lbih aku oprate barulah aku dibenarkan pulang umah...itupun bila aku nampak doktor buat2 la terhegeh2 jalan depan doktor n nurse kat wad tu..kalau tak mmg lagi berminggu la aku kne tahan...org lain lps oprate 2 3 hr pastu dh leh balik. ... .

OKey walaupun dah settle tentang oprate buang cyst tu masih ada kerisauan lagi dlm diri aku. . . menunggu result sampel y dorang ambil msa oprate.. . . dup dap dup dap itu jantung bunyi2

Sebelum aku dibenarkan pulang tu doktor ada bg aku appointment untuk jumpe pakar dan appointment tukar tiub. . . Yang seingat aku tukar tiub tarikhnyer 11.11.2011. . . tarikh jumpe pakar aku tak ingat sebabnyer tak sempat tarikh appoinment jmpe pakar aku dah kene tahan wad dulu. . so jumpe je la dalam wad. . . doktor2 lelaki memang buatkan aku ta mau balik mata ta mau tutup mulut ternganga...aiyoooo..bleh cair siot. . . ok patient gatal!!!!

So 11.11.2011 aku p spital sbb nak tukar tiub . . . biasanye lepas tukar tiub aku terus balik. . . tapi tarikh ni aku minta nak try tak pakai tiub nak cube buang air macam biasa. . . so kene dok wad satu hari je petang aku leh balik. . . .

Tapi tiba hari petang lain lak jadi.. . .masa pakar n doktor bawah2 ni wat round. . .tiba ke katil aku doktor pakar suwo aku contact ayah aku sebab pakar nak jumpe mak ayah. . .aiyo masa ni tak pk ap2 pun. . . .

Bekenaan gan tiub aku tu. . .tetap tak leh buang air tanpa tiub. .. .( tension ok. . .aku pnah mnangis2 dpn 3 orang doktor sebabnyer aku dah xtahan dengan keadaan yang menggunakan tiub...kehidupan aku seharian susah dengan adnyer tiub. . .mereka pun nampak macam kesian kat aku. ..sob . . .sob . ..sob... )

Yang datang pada petang tu ayah n makngah aku( mrangkap kakak ayah). . . .mane mak???mak xdpt dtg sbb mak jaga budak. . .so gantikan makngah sebagai peneman ayah. . .ayah ni jenis tak banyak cakap. . . .

Sementara tunggu doktor pakar habis round aku suwo ayah n makcik tunggu dan aku p bilik rawatan tok pasang tiub. . .bila aku kuar dari bilik rawatan lepas selesai pasang tiub aku tengok makcik n ayah xada kat katil aku. . . .kebetulan dengar suara doktor pakar dalam bilik pejumpaan. . .so xla aku masuk sebab karang men masuk kang cam xhormat plak. . .aku dok je la kat katil. . .

Ntah apa yang dibincangkan antara doktor ayah n makcik agaknya. . .okey tidur dahulu sementara mnunggu mereka habis bincang. . .tetiba doktor kejut aku. . .makcik gan ayah dok luar sbb doktor tengah tgk aku. . .doktor tak cakap ap2 pun gan aku just satu pekatan yang aku engat sampai sekarang "besok kite buat kimo port kat sini.. ." . . .lg kata doktor"awak tak leh balik dulu hari ni k. . ." sgt sedih..sbb xleh balik. . .masa ni xterrpikir tentang kimo port tu. . .

lepas doktor blah terus kol mak sebabnk pesan bw brg. . .bila kol je dgr suara mak menangis... aku tanya kenapa mak nangis maka kata tak ada pape. . .aku pun tak pk pape yng negatif la.. .mybe mak pening k. . .

Bila tiba waktu melawat mak dtg. . .aku tgk mata mak bengkak jer. . .bila tanya mak kata tak ada apa2 lagi. . .ok aku mmg taksuka tanya byk2 kali,. ..

Tiba waktu malam lak dapat panggilan dari member aku. . ..
Member : Rus ko kat mana?
Aku : kat hospital. . .
Member : betol k ko sakit kanser tahap 3. . .
Aku ; ha????wei gila apa ko. .aku okey je la ni. . .sape yang ckp dgn kau?
Member : Ayaha aku ckp. . .
Aku :tak adalah doktor tak ckp apa2 pun. . . .

lepas letak je tepon hati dah jadi tak sedap. . . tetiba teringat balikkata2 doktor ptg tadi yang besok nk buat tapa untuk kimo kat bahagian bawah bahu belah kanan. . . Kimo????kimo u biasa aku dgr org yang sakit kanser buat. . . terus kol mak. .

Aku : Mak. . .mak ada sorok kan apa2 dari owang k?
Mak : sorokkan apa?takada la. . . .
(keadaan dah semakin sebak bila tringat pekataan kanser tu)
Aku : Mak ckp betol2 mak. . . (sambil nangis teresak2)
Mak : sorokkan apa?sape yang cakap?
Aku : mak taknak bitahu tak apa. . .(terus letak tepon)

kemudian mak tepon balik. . . .mak bg tahu pekara sebenar. . . terus menangis tak engat duna. . . dalam tepon [un mak je becakap bagi semangat suwo aku terima kenyataan ni. . .aku just diamkan diri sambil nangis. . .

Lepas letak tepon tu aku menangis jer. . .aku kol kawan aku Wani yang sentiasa bawa semangat pada aku. . . citer kat dia. . .tapi dia macam tak ada apa2. . . aku besedih dia leh lagi buat lawak kat aku. . .rupenyer sebelum aku dapat tahu mak aku da btahu dia dulu. . .mak aku kata dia pun nangis tersedu2 bila mak aku btahu aku sakit. . .Malam tu jugak member aku lg sorang yang aku panggil kakak dtg pd aku. . .

Serius lps aku dpt tahu tu aku tak leh sesorang. . . mesti gase nak nangis je..nasib baik adik sedara aku dtg teman aku kat spital malam tu. . . n malam seterusnya adik2 sedara aku jaga aku secara begilir2. . . .


''hanya tuhan yang tahu perasaan ketika itu. . . terus memikirkan tentang hari2 akan datang. . .perjalanan hidup yang akan berubah. . .impian yang akan musnah . . .keinginan masih tak tercapai. . . .dugaan yang datang sekali gus dalam hidup. . . bagaimana mak ayah mahu jaga aku?aku akan susahkan mak n ayah. . .padahal aku patot senangkan mereka. . .pesanan ayah pd mak..jangan menangis dpn aku. . .ya aku pun tak akan nangis depan mak. . .macam mana dgn dia?yang baru hadir dalam hidupkan. . .dpt k dia terima aku?Allah berat nya ujian untukku. . .tika ini rasa hidup bagaikan dihujung nyawa. . ."

~Chocolatepink~

1 ulasan:

Miss Sue berkata...

menangis baca entry ni :'( semoga awk tabah hadapi dugaanNYA :') .. awak beruntung sebab ALLAH sayangkan awak ! .. percayalah setiap dugaan pasti ada hikmah :')

terJah CitEr lamA Kit

Related Posts with Thumbnails